Rendlův klavírnický příběh

začíná roku 1911

Poctivé řemeslo si v rodině Rendlů předávají z otce na syna již čtvrtou generaci. Celé století. Pradědeček, dědeček, otec, syn. Tři Ferdinandové, jeden Jan. A všichni klavírníci.

Umění opravovat piana se u Rendlů dědí už přes sto let

Tímto zvučným titulkem zval své čtenáře časopis Forbes k návštěvě pianosalonu Rendlů – slavného klavírního rodu, který si rodinnou tradici uchoval po čtyři generace.

Rendlova rodina se dodnes věnuje poctivému řemeslu. Renovuje, opravuje, dodává a půjčuje klavíry či pianina koncertním síním, agenturám, nahrávacím studiím, hudebním školám, vyslanectvím, profesionálním muzikantům, ale i rodičům, kteří mají doma budoucího virtuóza.

Vraťme se ale na chvíli o celé století nazpět.

„Klavírník musí umět nástroj postavit, seřídit, opravit a naladit. To chce opravdu dlouholetou praxi. Jsme tak trochu truhláři, zámečníci i lakýrníci v jednom. Pokud si naši práci představujete jen jako mechanickou opravu, jste na omylu. Dobrý klavírník potřebuje i hudební sluch a fantazii umělce, který podpoří duši piana.“

Pradědeček Ferdinand a rok 1911

Rodinná tradice klavírnické rodiny začala roku 1911, kdy Rendlovi vlastnili první obchod s piany v Praze na Vinohradech. O třináct let později ho rozšířili zakoupením domu v Rytířské ulici, aby se tak stali výhradním zastoupením značky Petrof v Československu.

Dědeček Ferdinand vyučen klavírníkem

Další generaci klavírníků v rodině převzal jmenovec Ferdinand, který se vyučil u Petrofu a absolvoval stáže v Anglii i Německu. Otevřel si obchod ve Vodičkově ulici a věnoval se opravám a renovacím těchto mistrovských nástrojů. Než přišlo znárodnění v roce 1948, zaměstnával třináct klavírníků a jeho podnik patřil k největším v republice.

Ferdinand III. a vídeňská škola

Třetí generaci klavírníků v rodině převzal další Ferdinand. Místo vysoké školy se vyučil řemeslu v dílně u svého otce, kde také čerpal zkušenosti od klavírnických mistrů, kteří pracovali ve Vídni. Postupně našel uplatnění na Akademii múzických umění, v Pražské filharmonii a půl roku před sametovou revolucí si otevřel vlastní klavírnickou dílnu.

Prošly mu rukama nástroje významných českých hudebníků i klavíry většiny koncertních síní. Byl držitelem evropského diplomu klavírního technika, předsedou Českého klavírnického svazu a členem poradního sboru Českého muzea hudby.

Jan čtvrtým klavírníkem v rodině

„Narodil se sedm let před revolucí a já už ani nedoufal, že budeme moct v našem řemesle pokračovat. Takže je to Jan. Kdybych to věděl, Ferdinanda si prosadím,“ dodával vždy s úsměvem Janův otec.

Jan se vyučil klavírníkem a pokračuje v tradici slavné klavírnické rodiny. Původně si udělal maturitu na obchodní škole a měl jiné plány, ale nakonec šel po vzoru svého otce na učební obor klavírníka do Hradce Králové. Zřejmě ho přesvědčila všechna ta poděkování od zákazníků a vyznamenání z výstav.

Nic nepotěší víc než zákazník, který řekne: „To je nádherná práce, já ten svůj nástroj nemohu ani poznat, nevyměnili jste mi ho?“

Co napsala

média

Za celé století rodinného řemesla už je co vyprávět, a tak se Rendlův příběh dostal i do Forbesu a dalších médií.

„Když vstoupíte k Rendlovi, je vám jasné, že uslyšíte ty nejčistší klavírní tóny. Piana tu stojí vyleštěná a navoněná, jako by je před chvilkou přivezli z továrny. Přitom některá pamatují 19. století…“
Přečtete si rozhovor na iDNES.cz

Zavítejte do pianosalonu

Rendl v Praze

Rendlovou dílnou prošly nástroje významných českých hudebníků i klavíry většiny koncertních síní. Přijďte se zaposlouchat do zvuku mistrovských nástrojů.

775 133 177

volejte v čase 13 –16
SMS kdykoliv

Libušká 128/62

142 00 Praha 4 – Písnice
info@rendl-piana.cz

Pondělí až pátek

od 9 hod. do 16:30 hod
prosíme, domluvte si termín